Vloerstickers moeilijke combinaties

Nu ook met de eer, oor, eur, schr en ch

Klik hier

Dagmeter

Eind van de dag mogen de kinderen bij mijn duo en ik aangeven hoe ze de dag vonden. Tot voorheen deden we dit met knijpers. Vandaag heb ik achter de naamplaatjes magnetisch tape geplakt, zodat het ook op het whiteboard kan.

(let op beide documenten zijn worddocumenten en openen dus niet meteen. Bij het klikken op de link verschijnt een nieuw pagina. Hierop staat in kleine roze letters de naam van het bestand. Bij het klikken hierop, wordt het bestand meteen gedownload.

Klik hier voor de meter

Klik hier voor de bewerkbare naamplaatjes

Letter winkel

De Sinterklaastijd komt er weer aan. De aankomende weken kunnen de kinderen uit mijn groep 3 aan de slag in deze letterwinkel. Zo kunnen ze woorden maken en tegelijkertijd rekenen met geld.

Klik hier voor de letters.

Klik hier voor de prijzenlijst.

Klik hier voor het open/gesloten bord.

Klik hier voor de slinger.

Klik hier voor het geld.

Zweeds loopspel rekenen splitsen tot 1000

Het is alweer een tijdje stil op mijn blog. De afgelopen weken vermaak ik mij namelijk in mijn twee nieuwe klassen. Ik sta op maandag en dinsdag voor groep 5 en de rest van de week voor groep 3. Ik heb het hierdoor nu wel weer aardig druk, waardoor ik minder vaak iets maak voor mijn website De Spellenboom.

Afgelopen dinsdag heb ik de rekenles voor groep 5 verpakt in een Zweeds loopspel. De rekenles ging over getallen splitsen tot 1000 in honderdtallen, tientallen en eenheden. Na een korte uitleg hebben we het Zweedse loopspel in de tafelgroepjes gespeeld, voordat we enkele opdrachten uit de methode op de iPad hebben gemaakt.

Elk groepje kreeg een invulblad en ging opzoek naar de 15 vragen. Deze mochten in willekeurige volgorde gemaakt worden.

Klik hier voor de gratis download

Overloop tikspel Spelling

Als je mijn vorige blog hebt gelezen, dan weet je dat ik de afgelopen twee weken werkzaam was op de vakantieschool in Leeuwarden. Ik geef hier les aan een meidengroep, die na de zomer naar groep 7 gaan.

De kinderen hadden veel moeite met spelling. We hebben de moeilijkste woorden herhaald in een circuit. Vandaag heb ik de strategieën met ze geoefend, zodat ze sneller door hebben, waar je om moet denken bij het schrijven van lastige woorden.

Helaas hebben we het spel maar één keer kunnen spelen om de tijd. Ze vonden het namelijk nog best moeilijk. Stap 6 het bespreken was heel waardevol voor mijn groep. Ik denk dat het de tweede ronde al stukke beter zou zijn gegaan.

Stappenplan

1. Eerst hebben we besproken welke strategieën en categorieën je hebt om na te gaan hoe je de woorden schrijft. De luisterwoorden, weetwoorden, fopwoorden etc.

2. We kozen een tikker die in het veld ging staan en alle kinderen pakten een woordkaartje en gingen bij de streep staan.

3. De kinderen renden naar de overkant om vervolgens hun kaartje te leggen bij de juiste strategie.

4. Tikte de tikker een kind, dan moest iedereen het wisbordje pakken en het woord wat de tikker oplas van het kaartje, van het getikte kind, opschrijven. Je moest dit controleren bij de tikker.

5. De kinderen die het woord goed hadden opgeschreven mochten hun kaartje nog snel bij de goede strategie leggen en daarna weer om het veld terug naar de startlijn.

6. Tot slot hebben we samen gecontroleerd of de woorden goed lagen. We zagen dat er toch nog veel woorden verkeerd lagen. Samen hebben we gekeken wat er nu zo bijzonder is aan elk woord en waar je op moet letten.

Ik had maar een kleine groep, hierdoor werkte het spel prima. Met een grote groep, kun je het opschrijven van de woorden, die de tikker tikt ook overslaan. Je kunt de kinderen ook het woord van hun kaartje aan de overkant laten opschrijven bij de juiste strategie. Dit kan heel makkelijk met stoepkrijt. Wij speelden het spel nu buiten, maar het kan ook in de gymzaal. Dit scheelt weer veel wegwaaien. In de gymzaal kan ook elk kind een eigen blad krijgen en dat ze het woord opschrijven met daarachter het nummer van de strategie.

Heb je vragen stuur gerust een bericht via het contactformulier, bericht me via social media of plaats iets in de comments. Dit geldt ook voor leuke variaties op dit spel!

Gratis download

Wil jij dit spel ook spelen? Ik heb hier een gratis download met de kaartjes die ik gebruikt heb. In totaal zijn het 32 kaartjes.

Stuur de kaartjes niet zelf door, maar verwijs naar deze link of naar www.spellenboom.nl

Klik hier

Zelf gebruikte ik de volgende strategieën en categorieën:

Levend ganzenbord op de vakantieschool

Deze zomer ben ik twee weken werkzaam op de vakantieschool in Leeuwarden. Ik mag hier lesgeven aan een hele leuke meidengroep, die na de zomer naar groep 7 gaat. Het was alweer een tijdje terug, dat ik les had gegeven aan kinderen uit de middenbouw. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit best nog wel even spannend vond. Dit is namelijk mijn eerste groep sinds mijn LiO stage. Ik had er wel enorm veel zin in en keek er ook naar uit om eindelijk ook zelf mijn spellen van De Spellenboom in de praktijk te mogen gebruiken.

Ik had voor groep 3 en 4 al een serie met woordenrijtjes gemaakt om te combineren met het levend ganzenbord, waarbij kinderen zelf de pion zijn. Voor de vakantieschool heb ik nieuwe woordenlijsten gemaakt. Hiervoor heb ik de spellingcategorieën van Cito gebruikt. Ik heb de categorieën 8 tot en met 31 uitgewerkt.

Klaarzetten

Ik heb het spel als volgt ingezet. Eerst heb ik alle kaarten met afbeeldingen (de ganzenbordkaarten) op de grond gelegd. Hiertussen heb ik de woordenrijtjes gelegd. Bij de finish heb ik de gouden munten in een schatkistje opgeborgen. De munten kunnen ook gewoon in een plastic bakje bewaard worden. Ik heb de kaarten ruim uit elkaar gelegd, zodat de kinderen er makkelijk omheen kunnen zitten. De kinderen namen zelf hun eigen wisbordje en stift mee uit de klas. Ik had ze ook hun knijper met hun naam erop mee laten nemen. Van mij kregen ze nog een eigen dobbelsteen.

Spelen van het spel

Alle kinderen gingen bij een kaart staan, dit mocht geen ganzenbordkaart zijn. Ik zelf zette de timer op mijn telefoon aan. Zodra ik het startsignaal gaf, mochten de kinderen dobbelen. Alle kinderen maakten zoveel stappen, als het aantal ogen op de dobbelsteen. Hier lazen ze de vier woorden voor, die op de kaart stonden. Ze kozen de twee moeilijkste woorden uit en schreven deze op. Wanneer ze dat gedaan hadden, liepen ze naar mij toe en controleerde ik of er geen fouten in zaten.

Om niet te vergeten waar ze waren, konden de kinderen hun knijper bij de kaart leggen. In de praktijk, zag ik dat de kinderen hier geen gebruik van maakten. Ze konden immers nog wel aan de geschreven woorden zien, waar ze gebleven waren. De knijpers kwamen wel van pas. Wanneer ze bij de finish kwamen, mochten de kinderen een gouden munt pakken en weer beginnen bij start. De gouden munten bewaarden de kinderen met een knijper aan het wisbordje.

Wat de kinderen van het spel vonden

Ik had dit spel in eerste instantie bedacht voor groep 3 en 4 om woorden te lezen. Ik was bang dat de kinderen het schrijven van de woorden wellicht saai vonden, of niet moeilijk genoeg. Het tegendeel was waar. De kinderen waren enorm fanatiek en hadden onderweg ook veel nieuwe woorden geleerd. Zo kwamen sommige kinderen ook vragen om de betekenis van de woorden en hier en daar maakten enkele kinderen ook nog wel fouten, dus was het niet verkeerd om op deze manier te oefenen.

Aan het einde van het spel hebben we de moeilijke woorden nog besproken. Volgende keer zou ik de kinderen de moeilijke woorden, die ze niet kennen ook even op een ander blad willen laten opschrijven.

Tips voor het spelen

  • Print de woordenrijtjes dubbelzijdig. Wanneer het kind de kaart al twee keer heeft gelezen of vaker, dan kan het kind de woorden op de achterkant lezen.
  • Speel het spel in een grote ruimte, zoals het speellokaal, in de hal, of schuif de tafels goed aan de kant in de klas.
  • Zorg voor voldoende kaarten. Minimaal 20 woordenrijtjes, maar het liefst meer.
  • Laat bij een grote groep de kinderen in tweetallen spelen, zodat ze elkaar kunnen controleren.
  • Bij een klas die slecht tegen verliezen kan, vertel van tevoren, dat het een spel is op puur geluk met het aantal ogen op de dobbelsteen en dat het afhangt van snel, net en correct schrijven van de woorden.

Heb jij dit spel ook gespeeld met je klas? Ik zou het heel leuk vinden, om ook foto’s van jouw klas te zien. Je kunt ze plaatsen in de comments of via social media met #spellenboom.