Als je mijn vorige blog hebt gelezen, dan weet je dat ik de afgelopen twee weken werkzaam was op de vakantieschool in Leeuwarden. Ik geef hier les aan een meidengroep, die na de zomer naar groep 7 gaan.

De kinderen hadden veel moeite met spelling. We hebben de moeilijkste woorden herhaald in een circuit. Vandaag heb ik de strategieën met ze geoefend, zodat ze sneller door hebben, waar je om moet denken bij het schrijven van lastige woorden.

Helaas hebben we het spel maar één keer kunnen spelen om de tijd. Ze vonden het namelijk nog best moeilijk. Stap 6 het bespreken was heel waardevol voor mijn groep. Ik denk dat het de tweede ronde al stukke beter zou zijn gegaan.

Stappenplan

1. Eerst hebben we besproken welke strategieën en categorieën je hebt om na te gaan hoe je de woorden schrijft. De luisterwoorden, weetwoorden, fopwoorden etc.

2. We kozen een tikker die in het veld ging staan en alle kinderen pakten een woordkaartje en gingen bij de streep staan.

3. De kinderen renden naar de overkant om vervolgens hun kaartje te leggen bij de juiste strategie.

4. Tikte de tikker een kind, dan moest iedereen het wisbordje pakken en het woord wat de tikker oplas van het kaartje, van het getikte kind, opschrijven. Je moest dit controleren bij de tikker.

5. De kinderen die het woord goed hadden opgeschreven mochten hun kaartje nog snel bij de goede strategie leggen en daarna weer om het veld terug naar de startlijn.

6. Tot slot hebben we samen gecontroleerd of de woorden goed lagen. We zagen dat er toch nog veel woorden verkeerd lagen. Samen hebben we gekeken wat er nu zo bijzonder is aan elk woord en waar je op moet letten.

Ik had maar een kleine groep, hierdoor werkte het spel prima. Met een grote groep, kun je het opschrijven van de woorden, die de tikker tikt ook overslaan. Je kunt de kinderen ook het woord van hun kaartje aan de overkant laten opschrijven bij de juiste strategie. Dit kan heel makkelijk met stoepkrijt. Wij speelden het spel nu buiten, maar het kan ook in de gymzaal. Dit scheelt weer veel wegwaaien. In de gymzaal kan ook elk kind een eigen blad krijgen en dat ze het woord opschrijven met daarachter het nummer van de strategie.

Heb je vragen stuur gerust een bericht via het contactformulier, bericht me via social media of plaats iets in de comments. Dit geldt ook voor leuke variaties op dit spel!

Gratis download

Wil jij dit spel ook spelen? Ik heb hier een gratis download met de kaartjes die ik gebruikt heb. In totaal zijn het 32 kaartjes.

Stuur de kaartjes niet zelf door, maar verwijs naar deze link of naar www.spellenboom.nl

Klik hier

Zelf gebruikte ik de volgende strategieën en categorieën:

2 thoughts on “Overloop tikspel Spelling

  1. Dank u wel voor dit mooie en inspirerende idee! Ik ben mij sinds kort aan het verdiepen in Bewegend Leren en ik vind dit een mooi een leerzame activiteit. Bedankt ervoor!

Comments are closed.